HronikaRegion

Zemljotres u Crnoj Gori: Opština Nikšić angažovana u saniranju štete


Do sada je opštinska služba Nikšića primila oko trideset zahtjeva za pomoć u sanaciji posljedica zemljotresa koji je zahvatio Crnu Goru. Većina zahtjeva dolazi iz sela Čarađe, Kazanci, Banjana i sela blizu granice s Bosnom i Hercegovinom.

Nakon nedavnog zemljotresa koji je najviše pogodio pogranična sela nikšićke opštine, posebno u Goliji i Banjanima, formirana je petočlana komisija u Nikšiću koja će procijeniti nastalu štetu.

Zoran Tomić, potpredsjednik opštine Nikšić, imenovan je za vođu te komisije. Juče je posjetio sela u mjesnoj zajednici Krstac i najavio početak terenskih obilazaka radi utvrđivanja obima štete.

Prema Tomićevim riječima, postoji vjerovatnoća da je manastir u Somini također pretrpio oštećenja od zemljotresa, a mještani tvrde da su podrhtavanje osjetili i u Goliji te okolnim selima sve do granice s BiH. Prioritet će biti davan domaćinstvima koja stalno borave u tom području.

U Goliji živi oko 130 stalnih domaćinstava.

Zemljotres jačine 5,4 stupnja prema Rihterovoj skali pogodio je Crnu Goru u četvrtak, 14. marta, u 4:16 sati. Prema podacima Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju, epicentar se nalazio pet kilometara od sela Čarađe u opštini Nikšić, na dubini od 14 kilometara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *