PolitikaRegion

Vučić: Srbija aktivno radi na pitanju Kosova u Savjetu Evrope i UN-u, najavljeni važni sastanci i politički planovi


Predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, izjavio je da su neki već pokušali okončati pitanje uključivanja samoproglašenog Kosova u Savjet Evrope prije odluke Parlamentarne skupštine te organizacije, ali su intervencijom dvije zemlje ti pokušaji spriječeni.

Naglasio je da pred Srbijom ima mnogo posla te da već sjutra putuje u Pariz gdje će imati bitne sastanke vezane uz Savjet Evrope i UN.

Srbija aktivno radi na sprječavanju prijema samoproglašenog Kosova u Savjet Evrope, kao i na suzbijanju rezolucije o Srebrenici u UN.

Parlamentarna skupština Savjeta Evrope trebala bi glasati o prijemu samoproglašenog Kosova 16. aprila, dok se konačna odluka očekuje na sastanku Komiteta ministara 16. maja.

Vučić, član Predsjedništva SNS-a, danas je u Zemunu podržao listu koalicije oko SNS-a za nadolazeće beogradske izbore, ističući važnost nastavka razvojnih projekata u Beogradu.

Najavio je da će sljedeći parlamentarni izbori biti 2027. godine, zajedno s predsjedničkim, a 2028. će se održati novi beogradski izbori.

Takođe je najavio da će lista SNS-a i koalicijskih partnera za beogradske izbore nositi naziv “Aleksandar Vučić – Beograd sutra”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *