Svijet

Vrhovni sud SAD-a: Teksas može sprovesti kontroverzni zakon o imigraciji

Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država donio je odluku koja omogućava Teksasu da provede novi zakon države o imigraciji, poznat kao “SB4”. Ovaj zakon, koji je administracija predsjednika Joseph Bajdena proglasila neustavnim, daje ovlaštenje lokalnoj i državnoj policiji da hapse i procesuiraju osobe koje se sumnjiče za nelegalan prelazak meksičke granice.

Unatoč snažnim protivljenjima troje liberalnih članova Vrhovnog suda, odluka je donesena. Ipak, niži savezni sud još nije dao konačnu odluku o zakonu.

Prema “SB4”, policijski službenici imaju pravo zaustaviti i uhapsiti osobe za koje sumnjaju da su prešle granicu nezakonito, s izuzetkom određenih mjesta poput škola, zdravstvenih ustanova ili religijskih prostora.

Kazne za prekršioce uključuju novčane ili zatvorske kazne, s potencijalnim zatvorskim kaznama do 20 godina za one koji su deportovani i ponovno uđu u Teksas, ovisno o njihovoj imigracijskoj i kriminalnoj prošlosti.

Zakon “SB4” je potpisan u decembru prošle godine, ali je stupanje na snagu bilo tri puta odgođeno. Ovom odlukom Vrhovnog suda, zakon će sada biti primijenjen, dok se sudski procesi i rasprave nastavljaju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *