PolitikaSvijet

Vrhovni sud SAD-a podržao Trampa u Koloradu: Ime bivšeg predsjednika ostaje na republikanskoj izbornoj listi

U ponedjeljak, Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država jednoglasno je odbacio napor Kolorada da isključi ime Donalda Trampa s republikanske primarne izborne liste države. Ova odluka predstavlja značajnu pobjedu za bivšeg predsjednika dok nastoji osigurati nominaciju svoje stranke.

Suci su poništili odluku vrhovnog suda Kolorada donesenu 19. decembra prošle godine, kojom su željeli izbaciti Trampa s liste temeljem 14. amandmana američkog ustava. Taj amandman zabranjuje pojedincima obavljanje javnih dužnosti ako su učestvovali u pobuni. Kritičari Trampa optužuju ga za podsticanje i podržavanje napada na Kapitol 6. januara 2021., u pokušaju podrivanja predsjedničkih izbora 2020. godine.

“VELIKA POBJEDA ZA AMERIKU!!!” napisao je Tramp na svojoj platformi Truth Social nakon odluke Vrhovnog suda.

Ova presuda okončava napore u nekoliko država, uključujući Kolorado, Ilinois i Mejn, da isključe Trampa s izborne liste zbog njegovih nastojanja da poništi poraz na izborima 2020. godine. Očekuje se da će se Tramp suočiti s Džoom Bajdenom, koga je izgubio na tim izborima, na predsjedničkim izborima u novembru.

Vrhovni sud, koji ima konzervativnu većinu od 6-3, zaključio je da samo Kongres može primjenjivati odredbe 14. amandmana protiv federalnih dužnosnika i kandidata. Ova odluka je pozdravljena kao pobjeda od strane Trampa, koji je takođe bio izbačen s izborne liste u Mejnu i Ilinoisu na temelju istog amandmana.

Tramp trenutno se suočava s dvije krivične prijave zbog svojih nastojanja da poništi rezultate izbora 2020. Odbacujući sve optužbe, Tramp tvrdi da tužioci sprovode politički motivisan lov na veštice kako bi naštetili njegovoj kampanji za ponovni izbor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *