BiHPolitika

Predsjednik SDS-a osuđuje odluku Suda BiH o optužnici protiv Dragomira Vasića

Predsjednik Stranke demokratskog progresa (SDS), Milan Miličević, izrazio je snažnu osudu odluke Suda Bosne i Hercegovine kojom se odbija prigovor i potvrđuje optužnica protiv poslanika SDS-a, Dragomira Vasića. Miličević je istakao da smatra da je ova odluka jedna od najtužnijih stranica u pravosudnom sistemu BiH.

U svom obraćanju, Miličević je pozvao institucije Republike Srpske da se aktivno uključe u ovaj slučaj kako bi pružile podršku istini, ugledu i časti optuženog poslanika.

On je naglasio da u vrijeme navodnih događaja koji su predmet optužnice, Vasić nije obavljao nikakvu vojnu, civilnu ili policijsku funkciju, već je bio optužen od strane Tužilaštva BiH kao “predvodnik” i “de facto vođa” svog sela koji se brinuo o lokalnom stanovništvu. Miličević je također kritizovao mjere koje je Sud BiH nametnuo Vasiću, uključujući ograničenje kretanja i oduzimanje ličnih dokumenata, iako je Vasić redovno prisustvovao sudskim ročištima tokom dugog sudskog postupka koji je trajao više od sedam godina.

Dodao je da je ovakva odluka suda onemogućila Vasiću da slobodno obavlja svoje poslaničke dužnosti u Narodnoj skupštini Republike Srpske, uključujući rad u skupštinskom odboru na regionalnom nivou, te time ograničila njegova osnovna ljudska prava.

Podsjetio je da je Vasić već bio oslobođen optužbi za ratne zločine nad bošnjačkim stanovništvom na području Zvornika 2021. godine, ali je Tužilaštvo BiH ponovno podiglo optužnicu protiv njega krajem 2023. godine, zajedno s još tri osobe, za navodno učešće u napadu na bošnjačko stanovništvo u istom području tokom 1992. godine.

Danas je Sud BiH odbio prigovore i potvrdio optužnicu Tužilaštva BiH protiv Vasića.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *