Svijet

Njemački kancelar Šolc upozorava na prijetnju desničarskih populista: Stabilnost Evrope ugrožena pred izbore za Evropski parlament


Njemački premijer Olaf Šolc izrazio je zabrinutost zbog rastuće prijetnje desničarskih populista u svom govoru na okupljanju evropskih partija lijevog centra, pred nadolazeće izbore za Evropski parlament.

Upozorio je da desničarski populisti aktivno suprotstavljaju našoj ujedinjenoj Evropi, prijeteći uništenjem postignutog napretka za buduće generacije. Oni podstiču anti-imigrantska i anti-manjinska osjećanja, što predstavlja ozbiljnu prijetnju našoj demokratskoj zajednici.

Šolc je naglasio da je prosperitetna EU sposobna da efikasno djeluje i donosi odluke, što je najbolji odgovor na populističke i autokratske tendencije koje se javljaju. Također je istakao važnost pružanja kontinuirane podrške Ukrajini kao ključnog čimbenika za očuvanje mira u Evropi.

Svoj govor je održao na konferenciji Partije evropskih socijalista u Bukureštu, što je druga po veličini partija u Evropskom parlamentu. S obzirom na predstojeće izbore u junu, istraživanja javnog mnjenja pokazuju značajan pomicaj birača udesno, što bi moglo rezultirati time da grupa radikalne desnice Identitet i demokratija postane treća najveća grupacija u Evropskom parlamentu.

Prognozira se da će stranke poput Zelenih i centrističke grupe Obnovimo Evropu izgubiti podršku birača.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *