Region

Izgradnje Naftovoda Srbija-Mađarska Planiran za Sljedeću Godinu

U Budimpešti, ministrica rudarstva i energetike Srbije, Dubravka Đedović Handanović, najavila je početak gradnje naftovoda Srbija-Mađarska iduće godine. Procijenjena investicija od 150 miliona evra planira se završiti do 2027. godine.

Handanovićeva ističe da su već u toku pripreme za ovaj ključni energetski projekt, koji ima za cilj diversifikaciju snabdijevanja naftom. Nakon sastanka s mađarskim ministrom vanjskih poslova i vanjske trgovine, Peterom Sijartom, ministrica je naglasila važnost unapređenja povezanosti u snabdijevanju naftom i prenosu električne energije između dvije zemlje.

Sijarto je potvrdio Mađarsku namjeru pridruživanja regionalnoj berzi električne energije te istaknuo da će sigurnost snabdijevanja ostati prioritet, bez obzira na političke ili ideološke ambicije.

Naftovod Srbija-Mađarska smatra se ključnim projektom za obje zemlje u energetskom sektoru. Planira se da će imati dužinu od 128 kilometara i kapacitet od oko pet miliona tona nafte godišnje, prema službenom saopćenju Ministarstva rudarstva i energetike Srbije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *