Politika

ĐOKIĆ: REZOLUCIJA O SREBRENICI – VELIKA NEPRAVDA PREMA SRBIMA

Predsjednik Socijalističke partije /SP/ Petar Đokić rekao je da bi usvajanje rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN bila velika nepravda prema srpskom narodu i moglo bi duboko da poremeti stabilne odnose u BiH i regionu.

Đokić je rekao da je apsolutno neprimjereno da se Srbima kao stradalničkom narodu, koji se uvijek borio za slobodu protiv okupatora, pripisuju genocidne sklonosti i namjere.

“Uvijek smo bili za slobodu, jednakost, pravdu i zaštitu prava ne samo našeg, već i drugih naroda na ovim prostorima. Usvajanje ove rezolucije, iako je neobavezujuća i neće proizvoditi pravne posljedice, bilo bi suludo”, rekao je Đokić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je pozvao bošnjačke političke predstavnike da se oglase i jasno kažu da ne prihvataju to da je srpski narod genocidan.

Đokić je naveo da se Srbima ne smije nametati kolektivna krivica za zločin u Srebrenici, već da za nečasna djela treba da odgovaraju pojedinci ukoliko su počinili neka zlodjela.

On je rekao da je zločina u proteklom ratu evidentno bilo na svim stranama, ali da je žalosno što se samo o srpskim govori neobjektivno i glasno, posebno od haškog suda i drugih faktora.

Đokić je rekao da su Srbi ponosni na svoju borbu u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu u kojoj su se očuvali na ovim prostorima, stvarajući Republiku Srpsku.

On je naveo da bilo kakve vrste sukoba i ratnog huškanja nisu model za rješavanje problema i političkih konflikata na ovim prostorima, već da je potreban dijalog.

Predsjednik SP-a je rekao da podržava održavanje srpskog sabora na kome treba razmotriti trenutni i trasirati budući položaj Srba.

Govoreći o predstojećim lokalnim izborima, Đokić je rekao da će se SP prijaviti za učešće na izborima u Brčko distriktu u skladu sa pravilima Centralne izborne komisije BiH jer, kako kaže, nemaju drugog izbora.

Kada je riječ o izborima u Banjaluci i eventualnoj podršci kandidatu SNSD-a za gradonačelnika Nikoli Šobotu, Đokić je rekao da o tome nisu još odlučili, ali da je logično da se na tom planu ispoštuju postojeći koalicioni odnosi i dugogodišnja saradnja.

Kada je riječ o stanju u Rudniku i termoelektrani “Ugljevik”, Đokić je u svojstvu ministra energetike i rudarstva Srpske rekao da na tom planu ne postoje razlozi za bilo kakavu uznemirenost, kao i da se tamo nesmetano odvija proces rada od rudarske proizvodnje do obezbjeđivanja dovoljnih količina uglja i rada termoelektrane.

“Ta termoelektrana samo na ovim ležištima uglja može bez ikakvih problema da obezbijedi dovoljne količine tog energenta za više od 20 godina rada”, rekao je Đokić.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *